fbpx

ים של זבל המחיר של זיהום הים והחופים

כמויות אדירות של פסולת מזהמות את הימים והאוקיאנוסים ונפלטות אל חופי ישראל והעולם. מדובר באחת הבעיות האקולוגיות הגדולות בעולם, שפוגעת בעשרות אלפי בעלי חיים מידי שנה. מה אתם יכולים לעשות? לא להשאיר אשפה בחוף.

בלונים, מצופים, חבלים, בקבוקוני זכוכית, מזרקים, מצתים, פחיות משקה, קלקר, חוטי דיג, פקקי שעם, פקקי פלסטיק, סטיקליטים, שקיות ניילון, צעצועים, בקבוקי פלסטיק, כפכפים, קרשים – זה רק חלק קטן ממגוון הפסולת שנפלטת מהים אל חופי ישראל והעולם.

 הימים והאוקיינוסים שלנו מכילים כמות גדולה של פסולת מוצקה, שמגיעה אליהם בדרכים שונות. חלקה מגיע מספינות, אוניות וכלי שיט, אך רוב הפסולת (כ-70%) מקורה בעיקר בנהרות ונחלים, שאוספים אותה בזרימתם, ולכן חשוב לשמור על הניקיון באזורים העירוניים, בשטחים הפתוחים ולצידי הכבישים. לצד זאת ברור, שכאשר משאירים אשפה בחוף – הגאות גורפת אותה לים.

דמעות בתולות הים

קרוב ל-90% מהפסולת שמרחפת בים עשויה מפלסטיק. רובו מופיע ככדורונים קטנים, בקוטר שאינו עולה על חמישה מ"מ, שנוהגים לקרוא להם "דמעות בתולות הים". פסולת זו כוללת גם חלקיקי פלסטיק קטנים שנוצרים מבליה של חלקי פלסטיק גדולים יותר שצפים בים. כדורונים אלה מהווים חלק נכבד מהפסולת שנפלטת אל חופי הים.

הכדורים האלה משמשים כחומר גלם בייצור מוצרי פלסטיק והם מגיעים לים בדרך כלל כתוצאה מנפילת מארזים מאניות סוחר בים סוער, או במהלך העמסה ופריקה של סחורות . על פי ההערכות, כ-110 מיליון טונות של חומרי גלם פלסטיים מיוצרים ומשונעים ברחבי העולם בכל שנה.

הפלסטיק מגיע לעיתים לים גם כמוצרים מוגמרים, שנמצאים בדרכם לשווקים בעולם אך נופלים ממכולות מטען (קונטיינרים) בלב ים. מרבית המוצרים המשונעים בעולם מאוכלסים במכולות המועמסות על סיפוני אניות הסוחר.

הגדולות שבאוניות הסוחר מסוגלות להעמיס 8,000 מכולות, לפעמים בגבהים של 70 מטר ויותר. בכל שנה מוסעות על פני הימים בעולם מאות מיליוני מכולות מטען. מגדלי המכולות מתמוטטים לא פעם בזמן סערה חזקה, ולפעמים הצוותים מעדיפים להשליך לים מכולות כדי לייצב את הספינה. ההערכה היא שכ-10 אלף מכולות נופלות לים מדי שנה.

נעלי נייקי בלב ים

קרטיס אבזמאייר, אוקיינוגרף אמריקני, מצא דרך ייחודית לחקור את זרמי האוקיינוס: כדי לבנות את תמונת הזרמים העיליים הוא עוקב אחר תנועת הפסולת בים ואחר מוצאם של החפצים הנפלטים לחוף הים. לשם כך הוא חייב לדעת את מוצאם של החפצים שהוא אוסף, ואת המקום המשוער שבו הם מצאו את דרכם לים.

 ב-27 במאי 1990 נקלעה ספינת מטען שהפליגה מקוריאה ללוס אנג'לס לסערה חמורה במרכזו של צפון האוקיינוס השקט. רב החובל של הספינה החליט להשליך לים חלק מהמטען העילי כדי לשמור על יציבות הספינה (מאז 1990 ועד היום הוחמרו נוהלי המטען וכמות המכולות שנופלות לים קטנה, אך התופעה עדיין קיימת).

 צוות הספינה השליך לים מכולות שהכילו כ-80 אלף נעלי ריצה של חברת נייקי, שהתפזרו בגלי האוקיינוס. אבזמאייר ראה בנעלי הריצה סמנים צפים והשתמש בהם כדי לעקוב אחר זרמי האוקיינוס. שנה מאוחר יותר הגיעו מאות מהנעליים לחופיהם של איי המלכה שרלוט, שבמערב ונקובר, לוושינגטון ולאורגון. אבזמאייר וחבריו מצאו את הנעליים מוטלות על החופים.

השמועה על נעלי הנייקי הנשטפות לחוף נפוצה המהירות, ובסיוע התקשורת והאינטרנט קיבל אבזמאייר נתונים מאזרחים שמצאו נעליים שנשטפו לחופים שונים. אף על פי שהנעליים היו שנה בים, הן היו טובות עדיין לשימוש לאחר כביסה, אלא שלצערם של המוצאים – הנעליים לא היו קשורות זו לזו ודרכם של הזוגות נפרדו באוקיינוס.

האלבטרוס כסמל

הנזק האדיר שנגרם כתוצאה מהצטברות בלתי פוסקת של פלסטיק באוקיינוסים, לא פוסח על שום חוליה במארג המזון הימי. מארג אינו שונה בעיקרון מהמארג היבשתי – גם בים, התהליך הבסיסי ביותר לקיומם של בעלי החיים הוא ההטמעה (פוטוסינתזה). בתפקיד היצרנים נושאים יצורים מיקרוסקופיים המכונים פיטופלנקטון וכוללים אצות, בקטריות ונציגים מקבוצות אחרות.

 מהפיטופלנקטון ניזונה קבוצת יצורים המכונה זואופלנקטון, שיש לה נציגים שונים מקבוצות בעלי החיים השונות, דוגמת פרוקי הרגליים, הצורבים והתולעים. את הפלנקטון והפיטופלנקטון אוכלים יצורים שונים המסננים את מזונם מהמים, מרכיכות קטנות ועד לכרישי ענק ולווייתנים. בראש המארג עומדים כמובן הטורפים וטורפי-העל.

כשמבינים שכל המערכת האקולוגית המורכבת של האוקיינוס תלויה למעשה באותם יצורים מיקרוסקופיים קטנטנים, מתחילים להבין את המשמעות של חלקיקי הפלסטיק שמרחפים בים ושנכנסים לתוך מארג המזון הימי, מטפסים בשרשרת המזון וגורמים נזק רב למגוון הביולוגי הימי.

עשרות אלפי בעלי חיים נפגעים מדי שנה מאכילת חלקיקי פלסטיק. מי שנפגע בצורה הקשה ביותר ושהפך לסמל של נזקי הפלסטיק בים, הוא האלבטרוס – 21 מינים של אלבטרוסים חיים בעולם, ורובם מוגדרים בסכנת הכחדה חמורה.

האלבטרוס, שצד את כל מזונו בים. רואה ממרום מעופו בפלסטיק הצף טרף פוטנציאלי, צולל במהירות, תופס אותו ואוכל. פעמים רבות נתקע הפלסטיק בקיבתו, סותם אותה וגורם למותו כתוצאה מרעב. גם צבי הים, יונקים ימיים, דגים וחסרי חוליות נפגעים מהפסולת שבים.

זו שקית או מדוזה?

חלק גדול מהפסולת שבים מגיעה ממקורות יבשתיים, ולכל אחד מאיתנו יש חלק ביצרתה. אחד המוצרים שמוצאים בכמויות גדולות כפלט ים בחופים, הוא שקיות הניילון.

לשקיות הניילון יש שתי תכונות שהופכות אותן לנזק סביבתי אדיר: מקבלים אותן חינם, מה שמוביל כמובן לצריכת יתר, וצורתן מקנה להן אפשרות להתעופף בקלות ברוח ולהגיע לגובה רב ולמרחקים גדולים. 

חוטית נודדת. בעלי החיים מתבלבלים בינה לבין שקית ניילון

 רבות משקיות הפלסטיק שמתחילות את מסען בערים הצפופות, עולות לאוויר ונודדות למקומות מרוחקים עד שהן נוחתות. הנחיתה היא מקרית כמובן, ולכן היא יכולה להיות על עצים, בשמורות טבע ואף בים.

 שקית שמגיעה לים מושכת את תשומת לבם של טורפים ימיים רבים, מכיוון שבתוך המים היא מאוד דומה למדוזה. מאחר שחלק נכבד מתפריטם של צבי הים כולל מדוזות, כמעט כל מפגש של צב ים בשקית שצפה בים מסתיים בבליעה. חלק לא מבוטל מעשרות צבי הים שמגיעים מידי שנה למרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, נפלטו תשושים לחוף הים לאחר שקיבתם נסתמה בשקיות פלסטיק.  

מפתח להמשך קיומנו

הסביבה הימית, ובמיוחד לב האוקיינוס, זרה לרובנו ורחוקה מעינינו. משום שקל יותר להתחבר למה שאנחנו רואים ומכירים, קשה לתפוס, לעכל, להסביר, לחנך ולהטמיע את נושא השמירה על הסביבה הימית.

אבל הימים והאוקיינוסים בעולם הם המפתח להמשך קיומנו. הים מווסת לא רק את הטמפרטורה על פני כדור הארץ, אלא גם את יחסי הגזים באטמוספרה, ויש חשיבות רבה ליחסים שבין הים והיבשה ברמה הגלובלית, מאחר שהיצורים שחיים באקוסיסטמות הימיות מספקים לנו מזון ופרנסה.

המדענים מבינים בעשור האחרון את החשיבות של החומרים שמקורם בים לפיתוח תרופות למחלות שונות, לתעשיית הקוסמטיקה ולשימושים ביוטכנולוגיים שונים. לדאבוננו, האנושות הולכת ומכלה את המשאב האדיר הזה בדרכים שונות, בין השאר בזיהום הים. מן הראוי להקדיש לנושא הים, הזיהום ותרומתו לאנושות, מעט יותר משקל ממה שאנחנו נוהגים. אנחנו נשקיע את מירב המאמצים באספקת מכשירי נקיון מתקדמים לים ולחופים כגון הCollecThor והBeBot אך זה לא מספיק, האחריות היא של כולנו, כמו בשאר התחומים – כל מסע מתחיל בצעד אחד, אז עשו גם אתם את הצעד ומנעו זיהום סביבתי בכל צורה – בים וביבשה.

בואו נדבר